Wednesday, 17 August 2011

Lebih Baik

Saya tersenyum puas ketika melihat karipap saya menjadi lebih baik semalam walaupun penat kaki ni berdiri kat dapur. Karipap yg saya buat sebelum ni kurang menjadi. Kulitnya agak tebal dan keras. Teringin nak buat lagi sebab ia antara kuih kesukaan saya. Beberapa hari yg lepas saya ada bertanya samaada cik abang saya suka karipap atau tidak. Katanya beliau tak suka karipap yg terlalu ketara rasa marjerinnya. Kebetulan saya memang alergi marjerin. Jadi saya tercari-cari bahan alternatif. Saya memang suka ubah-ubah resepi, kreatif dan inovatif la kononnya...hehe..

Semalam, saya cuba guna minyak masak. Guna sikit je, doh jadi lebih lembut dan mudah diuli. Bila saya goreng, kulit karipap lebih licin dan cantik. Kalau kawan2 tak nak guna marjerin, bolehlah gantikan dgn minyak masak. Bahan alternatif yg mudah, dan saya yakin ia ada di setiap rumah orang melayu. Mak saya tentu bangga dgn perubahan pada anaknya yg semakin serasi di dapur ni. Seronok pulak masak-masak ni. Satu perubahan yg positif dan insya-Allah akan diteruskan. Semoga hari ni lebih baik daripada semalam.

No comments:

Post a Comment