por que estoy mucho feliza ahora (why am i extremely happy now?) Kek cherry berry ku menjadi. dah lama mencuba untuk buat kek tapi selalu tak menjadi. Entah kenapa bila kat dalam oven tu elok je naik cantik tapi lepas tutup suis oven, kek akan perlahan-lahan turun. Yang sentiasa jadi hanyalah kek pisang, guna resepi makcik jiran kat kampung, resepi tradisional, takde guna butter2 nie..hehe..
Bila terjumpa kawan-kawan, saya selalu tanya macam mana nak buat kek yang naik dan kekal naik cantik, macam kek yg orang lain buat, yg selalu kita tengok dalam gambar tu. Ada yg kata kena pastikan suhu oven tu sesuai, ada yang kata kena pukul telur sekembang mungkin. Kali ni saya gabung beberapa petua,
1. pukul telur kena sampai betul2 kembang
2. tepung kena ayak beberapa kali
3. bila dah masak keluarkan, potong kek tu dan sengetkan potongan kek tu supaya ia tak dapat mendap
It works. Alhamdulillah. Kali ni dapatlah saya menikmati kek buatan sendiri, resepi sendiri - elok jer moist kek cherry berry ku ini. Nanti saya upload gambar kek purpleku itu.
Memang betul, jangan putus asa dalam apa jua yang kita buat, sekali tak berjaya, cuba lah lagi, insya-Allah menjadi .....
No comments:
Post a Comment